6

Formatkoda innehåll

Med hjälp av XML kan du formatkoda eller benämna innehållet i dokument. Med formatkodning kan du benämna dokumentens olika delar. Detta gör det i sin tur möjligt för dig att använda det formatkodade innehållet på en rad olika sätt, inklusive på webben.

Avenue.quark ger dig ett unikt sätt att formatkoda text och bilder i QuarkXPress-dokument. Du kan formatkoda element manuellt eller använda uppsättningar med formatkodningsregler till att automatisera en del av formatkodningsprocessen.


Skapa, öppna och spara XML-dokument

Med hjälp av avenue.quark kan du skapa och öppna XML-dokument från Arkiv-menyn. Du kan spara XML-dokument genom att använda knapparna i paletten XML- arbetsyta.


Skapa ett XML-dokument

Du skapar ett nytt XML-dokument så här:

1. Välj Arkiv > Nytt > XML eller tryck på COMMAND+Shift+X (Mac OS) eller Ctrl+Skift+X (Windows). Då visas dialogrutan Nytt XML.


I dialogrutan Nytt XML kan du skapa ett nytt XML-dokument.

2. Om du vill basera det nya XML-dokumentet på en XML-mall markerar du ett objekt i listan Mall. Om du vill skapa ett nytt XML-dokument som inte är baserat på en mall ska du klicka på Importera i området DOCTYPE, markera en DTD och sedan välja ett rotelement i popupmenyn Rotelement.


För mer information om XML-mallar, se "Arbeta med XML-mallar" i detta kapitel.


3. Om du baserar det nya XML-dokumentet på en mall och du avser att använda regelbaserad formatkodning väljer du en standarduppsättning med formatkodningsregler i popupmenyn Standarduppsättning.


4. Klicka på OK. Det nya XML-dokumentet visas i en ny palett av typen XML-arbetsyta.


När du har slutfört detta steg kan XML-dokumentets DTD och rotelement inte ändras.


Ett nytt XML-dokument innehåller som standard bara de element som är obligatoriska på rotnivån i enlighet med DTDn, plus eventuella obligatoriska barn till de elementen. Om DTDn kräver ett element i en lista med icke-valfria element (t ex (a | b | c)), använder avenue.quark det första elementet i listan (här är det a). Om DTDn kräver ett element i en lista med element, och ett eller flera av de elementen är valfria (t ex (a | b | c?)), låter avenue.quark det föräldraelementet vara tomt.

Avenue.quark skapar enbart giltiga XML-dokument (dvs dokument som följer sin DOCTYPE).


Om du vill skapa ett nytt dokument baserat på en XML-mallfil som inte finns i mallfilen ("Templates") i din QuarkXPress-mapp väljer du bara Arkiv > Öppna och öppnar XML-mallen på det sättet.



Öppna ett XML-dokument

Med hjälp av avenue.quark kan du öppna XML-dokument som skapats av avenue.quark eller något annat giltigt XML-dokument som inkluderar dess DTD eller hänvisar till en tillgänglig DTD. Så här öppnar du ett XML-dokument i avenue.quark:

1. Välj Arkiv > Öppna (COMMAND+O i Mac OS, Ctrl+O i Windows).


2. Endast Windows: Välj XML (*.xml) i popupmenyn Filformat.


3. Använd kontrollerna i dialogrutan för att hitta det dokument som du vill öppna; markera sedan dokumentet i listan.


Avenue.quark kan bara öppna XML-dokument som har filnamnstillägget ".xml".


4. Klicka på Öppna.


5. Om XML-filen genererades av avenue.quark försöker avenue.quark öppna det QuarkXPress-dokument som senast bidrog med innehåll till filen. Om avenue.quark inte kan hitta QuarkXPress-dokumentet visas en dialogruta som instruerar dig att hitta det. Välj då antingen QuarkXPress-filen och klicka på Öppna eller klicka på Avbryt. (XML-filen öppnas även om du klickar på Avbryt.)


Om meddelandet "XML-dokumentfel" visas innebär det att det öppnade dokumentet innehåller ett fel. Meddelandet "XML-dokumentfel" innehåller feltypen samt rad- och spaltnumret (i turordning) för det tecken där felet inträffade.


6. Om QuarkXPress-dokumentet finns tillgängligt jämför avenue.quark innehållet i dokumentet med motsvarande innehåll i XML-dokumentet och informerar dig om eventuella skillnader.


Avenue.quark stöder teckenkoderna UTF-8, UTF-16 (Unicode), och Shift-JIS och lägger automatiskt till en teckenkodsspecifikation när du sparar en XML-fil. Om en XML-fil inte har en teckenkodsspecifikation, förutsätter avenue.quark att dess teckenkod är UTF-8. För mer information om teckenkoder, se bilaga C, "Förstå teckenkoder" i kapitel 7, "Bilagor".



Spara ett XML-dokument

Med hjälp av knapparna i paletten XML-arbetsyta kan du spara XML-dokument under deras aktuella namn eller under ett nytt namn.

Från vänster till höger: knapparna Spara, Spara som och Återgå till sparat.

I dialogrutan Spara som kan du namnge en XML-fil, ange om du vill spara filen som ett XML-dokument eller en avenue.quark-mall och ange en teckenkodsmetod.

När du sparar ett XML-dokument i avenue.quark sker ett antal saker:


Arbeta med XML-mallar

En XML-mall är ett avenue.quark XML-dokument som innehåller en DTD, en rotelementsspecifikation och en valfri standarduppsättning med formatkodningsregler. En XML-mall kan dessutom innehålla en "startuppsättning" med element, attribut, kommentarer, behandlingsinstruktioner, PCDATA-block och innehåll. Syftet med XML-mallar är att bespara användare att behöva upprepa samma installationssteg gång på gång när de skapar en serie med XML-dokument som alla är baserade på samma DTD, rotelement och uppsättning med formatkodningsregler.

Innan XML-mallar kan bli tillgängliga i avenue.quark måste de lagras i mallmappen ("Templates") som finns i samma mapp som programmet QuarkXPress. XML-mallar måste ha filnamnstillägget ".xmt"; detta gäller även för Mac OS.



Skapa en XML-mall

Skapa en ny XML-mall så här:

1. Välj Arkiv > Nytt > XML eller tryck på COMMAND+Shift+X (Mac OS) eller Ctrl+Skift+X (Windows). Dialogrutan Nytt XML visas.


2. Om du vill basera mallen på en annan mall markerar du den mallens namn i listan Mall och går sedan till steg 4.


I dialogrutan Nytt XML kan du skapa nya XML-mallar.

3. Om du vill skapa mallen från början väljer du Custom.xmt i listan Mall; klicka på Importera i området DOCTYPE och markera en DTD-fil; välj sedan ett rotelement i popupmenyn Rotelement.


4. Om du baserar den nya mallen på en befintlig mall och du avser att använda regelbaserad formatkodning väljer du en standarduppsättning med formatkodningsregler i popupmenyn Standarduppsättning.


5. Klicka på OK. Det nya XML-dokumentet visas i en ny palett av typen XML-arbetsyta.


6. Lägg till alla de element, attribut, kommentarer, behandlingsinstruktioner, PCDATA-block eller innehåll som du vill att mallen ska innehålla.


7. Klicka på knappen Spara som. Då visas dialogrutan Spara som.


I dialogrutan Spara som kan du namnge en XML-fil, ange huruvida filen ska sparas som ett XML-dokument eller en avenue.quark-mall och ange en teckenkodsmetod för filen.

8. Skriv ett namn för filen i fältet Spara aktuellt XML som. Kom ihåg att XML-mallar måste ha ett filnamn som slutar med ".xmt" även för Mac OS.


9. Välj avenue.quark-mall i popupmenyn Typ.


10. Välj en teckenkodsmetod i popupmenyn Teckenkod.


11. Om du vill att mallen ska finnas tillgänglig i dialogrutan Nytt XML navigerar du till mallmappen ("Templates") inuti din QuarkXPress-mapp. (Mallar som inte lagras i mallmappen ("Templates") kan öppnas genom att välja Arkiv > Öppna.)


12. Klicka på Spara.


Mallar sparas alltid som fristående dokument eftersom de måste innehålla en DTD.



Arbeta med XML-dokumentinnehåll

Den hierarkiska listan XML-träd i paletten XML-arbetsyta gör det lätt för dig att visa och arbeta med XML-dokuments innehåll. Det finns en praktisk popupmeny där du kan infoga, ta bort och ersätta element, kommentarer, PCDATA-block och behandlingsinstruktioner.


Infoga eller ersätt element, kommentarer, PCDATA-block eller behandlingsinstruktioner

Du kan infoga nytt element, ny kommentar, nytt PCDATA-block eller ny behandlingsinstruktion över, under eller som ett barn till det objekt som är markerat i listan XML-träd (paletten XML-arbetsyta). Du kan dessutom byta ut det markerade objektet mot ett annat objekt om DTDn tillåter det. Om du vill infoga eller ersätta ett objekt i det aktiva XML-dokumentet gör du så här:

1. Markera ett objekt i listan XML-träd i paletten XML-arbetsyta.


2. Kontroll+klicka (Mac OS) eller högerklicka (Windows) på objektet för att visa popupmenyn XML-träd och välj sedan Infoga barn, Infoga syskon före, Infoga syskon efter eller Ersätt. Då visas en undermeny.


Från undermenyn för kommandona Infoga barn, Infoga syskon före, Infoga syskon efter och Ersätt kan du välja vilken typ av element du vill infoga eller ersätta.

3. Om du vill infoga eller ersätta element, kommentarer, behandlingsinstruktioner eller PCDATA-block utan förhandsvisning, väljer du detta i undermenyn.


4. Om du vill se en förhandsvisning innan du infogar eller ersätter väljer välj sedan Infoga barn, Infoga syskon före eller Infoga syskon efter.


Dialogrutan Infoga med förhandsvisning.

Listan Objekt visar en lista med objekt som kan infogas eller ersättas. Listan Förhandsvisning av XML-träd visar det markerade objektet och alla dess obligatoriska barn (i svart), i innehållet i XML-trädet (i grått); du kan tänka på den som en förhandsvisning av hur dokumentet kommer att se ut efter förändringen. Om några element behöver tas bort under processen visas de med rött och genomstrukna. Slutför infogandet eller ersättningen genom att klicka på OK eller på Avbryt om du vill avbryta.

Vissa element har obligatoriska barn. Om du infogar ett sådant element måste även dess obligatoriska barn infogas. När du klickar på ett elements -symbol (Mac OS) eller -ikon (Windows) visas eventuella barnelement som också måste infogas tillsammans med det elementet. När du klickar på denna symbol visas inte några valfria barn som ett element kan ha.


Om ett infogat element kräver ett element i en lista med ej valfria element (t ex (a | b | c)), använder avenue.quark det första elementet i listan (här är det a). Om element kräver ett element i en lista med element och ett eller flera av de elementen är valfria (t ex (a | b | c?)), lämnar avenue.quark det elementet tomt.


Om det element som du vill ha inte finns tillgängligt betyder det att DTDn inte tillåter att nya element av den typen infogas i denna position.


Vad är ett PCDATA-block? Ett PCDATA-block är en avenue.quark-konstruktion med vars hjälp du kan dela upp texten i ett element i olika delar. PCDATA-block syns bara i avenue.quark; i det exporterade XML slås PCDATA-block som följer på varandra ihop.



Ta bort element, kommentarer, PCDATA-block eller behandlingsinstruktioner

Du kan ta bort element, kommentarer, PCDATA-block eller behandlingsinstruktioner så här:

1. Markera det objekt som du vill ta bort i listan XML-träd i paletten XML-arbetsyta.


2. Kontroll+klicka (Mac OS) eller högerklicka (Windows) på objektet för att visa popupmenyn XML-träd och välj sedan Ta bort. Då visas dialogrutan Ta bort.


Dialogrutan Ta bort.

Om menyalternativet Ta bort inte finns tillgängligt innebär det att DTDn inte tillåter att det element som du har markerat tas bort.


Listan Objekt visar det objekt som tas bort. Listan Förhandsvisning av XML-träd visar hur XML-trädet kommer att se ut efter borttagningen; objekt som ska tas bort indikeras med rött och genomstrykning.

3. Klicka på OK om du vill slutföra borttagningen eller på Avbryt om du vill avbryta.



Formatkoda text

När du använder avenue.quark till att formatkoda innehåll måste du använda en DTD; se "Arbeta med DTDer" i kapitel 1, "Grunderna i avenue.quark". Formatkodningen av text är den process som associerar texten med elementtyper i tillämplig DTD.

Det finns flera sätt att formatkoda text i avenue.quark. Du kan formatkoda text manuellt, automatisera formatkodning med en uppsättning med formatkodningsregler eller skriva in innehållet manuellt.


Formatkoda text manuellt

När du använder manuell formatkodning av text får du noggrann kontroll över exakt vilken text som går till vilka element. Om du vill formatkoda text manuellt från det aktiva QuarkXPress-dokumentet och kopiera den till det aktiva XML-dokumentet gör du så här:

1. Rulla QuarkXPress-dokumentet till den sida som innehåller den text som du vill formatkoda och markera sedan texten genom att använda redigeringsverktyget E.


2. I paletten XML-arbetsyta rullar du listan XML-träd tills du kan se elementet eller attributet som du vill formatkoda den markerade texten med. (Om du behöver skapa elementet eller attributet, se "Arbeta med XML-dokumentinnehåll" i detta kapitel.)


Du kan bara använda attribut som angivits som CDATA-attribut när du formatkodar text. Du kan inte använda låsta och tomma attribut vid formatkodning av text.


3. Klicka och dra den markerade texten till element- eller attributnamnet i listan XML-träd. Texten kopieras till elementet eller attributet.


Om elementet eller attributet redan innehåller text ersätts den texten.


4. Om du vill verifiera att innehållet har formatkodats på rätt sätt ska du markera elementet i listan XML-träd; den text som finns i elementet eller attributet visas i fältet Innehåll.


Om du drar text till ett NMTOKENS- eller IDREFS-attribut tolkas blankstegen i den texten som avgränsare mellan objekt i en lista med flera NMTOKEN eller IDREF.



Formatkoda text med regelbaserad formatkodning

Med regelbaserad formatkodning kan du automatisera en del av den process som krävs för att formatkoda text och bilder. Om du vill använda regelbaserad formatkodning ska du skapa en uppsättning med formatkodningsregler (se kapitel 5, "Uppsättningar med formatkodningsregler"), och sedan kan du använda denna uppsättning med formatkodningsregler till att automatisera en del av formatkodningsprocessen.

Om du vill använda regelbaserad formatkodning för att formatkoda text från det aktiva QuarkXPress-dokumentet till det aktiva XML-dokumentet gör du så här:

1. Välj en uppsättning med formatkodningsregler i popupmenyn Uppsättning med formatkodningsregler i paletten XML-arbetsyta.


2. Rulla listan XML-träd tills du kan se det element där du vill påbörja regelbaserad formatkodning. Innan regelbaserad formatkodning kan fungera måste det finnas minst en regel för detta element eller dess barn i den markerade uppsättningen med formatkodningsregler.


3. Markera ett textområde genom att använda redigeringsverktyget E eller ett textblock genom att använda objektverktyget e.


4. Tryck på COMMAND (Mac OS) eller Ctrl (Windows) och klicka och dra sedan den markerade texten eller det markerade textblocket till elementnamnet i listan XML-träd. Texten kopieras till XML-dokumentet i enlighet med reglerna i den markerade uppsättning med formatkodningsregler. Avenue.quark lägger till nya element i XML-dokumentet efter behov för att passa in det formatkodade innehållet. Om en tvetydig formatkodningssituation uppstår visar avenue.quark en dialogruta som frågar dig vad du vill göra.


5. Du kan verifiera att innehållet har formatkodats på rätt sätt genom att markera varje element i listan XML-träd; den text som finns i elementet visas i fältet Innehåll.


6. Om du vill verifiera att avenue.quark har formatkodat all den text som du vill att programmet ska formatkoda väljer du Visa formatkodat innehåll i menyn Övrigt. Formatkodad och ej formatkodad text och bilder visas med de färger som indikeras i dialogrutan Inställningar för avenue.quark (Redigera > Inställningar > avenue.quark).


Kommandot Visa formatkodat innehåll fungerar endast i QuarkXPress 4.1 eller senare.



Redigera formatkodad text

När du har formatkodat text i ett QuarkXPress-dokument kan du redigera den texten i QuarkXPress-dokumentet och det uppdateras då automatiskt i paletten XML-arbetsyta. Om XML-dokumentet inte är öppet just då uppdateras texten nästa gång båda dokumenten är öppna.

Automatisk innehållsuppdatering fungerar bara med element; inte med attribut.


Om du vill bryta länken mellan ett QuarkXPress-dokument och ett element i det aktiva QuarkXPress-dokumentet ska du markera elementet eller attributet i listan XML-träd och sedan klicka på knappen Bryt dynamisk länk.

Med hjälp av knappen Bryt dynamisk länk kan du bryta länken mellan det element som är markerat i listan XML-träd och det QuarkXPress-dokument som det kom ifrån.


Formatkoda bilder

Om du vill formatkoda bilder i det aktiva QuarkXPress-dokumentet och kopiera deras filnamn till det aktiva XML-dokumentet gör du så här:

1. Rulla QuarkXPress-dokumentet till den sida som innehåller den bild som du vill formatkoda och markera sedan tillhörande bildblock.


2. Rulla listan XML-träd i paletten XML-arbetsyta tills du kan se elementet eller attributet som du vill formatkoda den markerade bilden med. (Om du behöver skapa elementet eller attributet, se "Arbeta med XML-dokumentinnehåll" i detta kapitel.)


Du kan bara använda attribut som angivits som CDATA-attribut när du formatkodar bilder. Du kan inte använda låsta och tomma attribut när du formatkodar bilder.


3. Tryck på COMMAND (Mac OS) eller Ctrl (Windows) och klicka och dra sedan den markerade bilden till element- eller attributnamnet i listan XML-träd. Namnet på bilden kopieras till markerat element eller attribut.


Om målelementet eller -attributet redan innehåller ett namn ersätter det nya namnet det gamla.



Skriv in nytt innehåll manuellt

Förutom att kopiera innehåll från ett QuarkXPress-dokument kan du med hjälp av avenue.quark lägga till ytterligare innehåll genom att skriva in det direkt i XML-dokumentet. Om du vill lägga till nytt innehåll i ett tomt element, attribut eller i en tom kommentar i det aktiva XML-dokumentet gör du så här:

1. Markera det element, attributet eller kommentar där du vill lägga till innehåll, i listan XML-träd. (Om du behöver skapa elementet, se "Arbeta med XML-dokumentinnehåll" i detta kapitel.)


Attribut kan innehålla manuellt inskrivet innehåll, men bara om de anges som CDATA-attribut. Låsta och tomma attribut kan inte innehålla manuellt inskrivet innehåll.


2. Skriv in innehållet i fältet Innehåll.


Du kan dessutom klistra in innehåll från urklipp i fältet Innehåll. Observera att sådan text kommer att förlora eventuell formatering som den kanske har och att den klistras in som normal ASCII-text.


3. Tryck på tabbtangenten för att indikera att du är klar med redigeringen av det markerade elementet.


Du kan lägga till innehåll i element manuellt, men bara i element som inte består av innehåll från ett QuarkXPress-dokument. Om ett element består av innehåll från ett QuarkXPress-dokument ska du redigera innehållet i QuarkXPress-dokumentet. Kopian av innehållet i XML-dokumentet uppdateras automatiskt.



Förhandsvisa formatkodad text

När ditt innehåll har formatkodats kan du förhandsvisa hur det kommer att se ut när det sparas som XML. Om du vill förhandsvisa det XML-dokument som visas i den aktiva paletten XML-arbetsyta klickar du på knappen Förhandsvisa XML. Då visas dialogrutan Förhandsvisa XML.

Knappen Förhandsvisa XML.

Med hjälp av dialogrutan Förhandsvisa XML kan du förhandsvisa det XML som ska skapas när du sparar det aktiva XML-dokumentet.

Du kan kopiera text från dialogrutan Förhandsvisa XML men du kan inte redigera eller ta bort den.


Även om de övre ASCII-tecknen (tecken över ASCII 127) visas oförändrade i dialogrutan Förhandsvisa XML konverteras sådana tecken till korrekta koder vid exporten beroende på vilken teckenkodsmetod du väljer i dialogrutan Spara som.